God sak mot Lotteritilsynet

Av Bernhard A. Steen - 18.okt.2007 @ 10:37 - Kommentér

Kan en offentlig oppnevnt nemnd bestemme hva som skal omtales redaksjonelt i norske medier? Det er spørsmålet man må stille seg etter at Lotterinemden nå har bestemt seg for at Startsiden.no ikke kan lenke til utenlandske spillnettsteder.

Startsiden er en av tidenes største nettsuksesser i Norge. Takket være en genial grunnidé  --  en enkel og særdeles brukervennlig lenkeside -- som siden både er bygget kraftig ut og forbedret, er nå 2 millioner brukere innom siden i uken. Startsiden har lyktes både brukermessig og økonomisk, og selv om grunder Tom Ottmar i sin tid fikk -- etter manges vurdering  -- godt betalt, er nok realiteten i dag at selskapet er verdt over en milliard kroner.

En av grunnene til den første suksessen, var de redaksjonelle vurderinger Ottmar hele tiden stod for. Han gjorde en utmerket redaktørjobb, og valgte møysommelig ut innholdet som skulle bli presentert på forsiden. Dersom man ser på The Waybackmachine --  www.archive.org -- kan man hente frem ti år gamle Startsiden-forsider og se hvordan grunnkonseptet har blitt holdt i alle disse årene.

Det har aldri vært tvil om at lenkene er redaksjonelle. Mange nettaktører har ringt Startsiden-sjef Espen Udland og prøvd å smiske seg inn på forsiden, men verken penger eller bestikkelser har hjulpet noen til en plass foran 2 millioner ukentlige nettbrukere.  Svaret har alltid vært "beklager, lenkesamlingen er et resultat av redaksjonelle vurderinger".  Selvfølgelig har Startsiden også annonseplasser som kan kjøpes av hvem som helst --  etter hvert for en solid sum -- men dette har ikke påvirket de redaksjonelle vurderingene.

Så begynner altså Lotteritilsynet å titte på siden, og oppdager en forferdelig ting: at Startsiden lenker til utlandske spillnettsteder (noe de i sin "enfoldighet" har trodd var helt OK). Det har aldri vært ulovlig å skrive om at det finnes nettsteder som tjener penger på nordmenns spillelyst -- og som blant annet gir langt bedre utbetaling i forhold til innsatsen enn Norsk Tipping.  Men det er som kjent ulovlig å annonsere for spillnettsteder på norske tjenester (samtidig er det lovlig å annonsere på svært mange utenlandske nettsteder som også er brukt av mange nordmenn). Lotteritilsynets mening var at Startsiden drev ulovlig markedsføring av pengespill, og av selskaper som ikke har tillatelse til å drive i Norge. Espen Udland og co. prøvde å få Lotteritilsynet til å forstå at lenkene faktisk var resultat av redaksjonelle vurderinger, men dette gikk heller dårlig. Startsiden ble ilagt en tvangsmulkt på 5000 kroner  dagen (som de riktignok slapp unna i klageperioden) fordi lenkene ikke umiddelbart ble fjernet.  Redaktør Udland sørget for at det ble gjort visse -- fortsatt godt redaksjonelt begrunnede -- endringer på lenkesiden, og anket avgjørelsen. Denne uke kom så Lotterinemden svar på anken: "ABC Startsiden driver med ulovlig markedsføring og formidling av pokerspill på internett".  "Lotterinemden kan etter en gjennomgang av klagers nettsider før og etter endringene, ikke se at siden kan sies å ha fått et innhold som fyller kravene til en redaksjonell artikkel i denne sammenheng," står det i vedtaket fra nemnden, som dermed mener de har sitt på det tørre. Og informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet kan fortelle DN at "dette er et endelig vedtak og vi forventer at Startsiden respekterer denne avgjørelsen og fjerner lenkene til spillselskapene".  Mer rystende er Timberlids neste uttalelse: "dette er ikke journalistikk, dette er ren telefonkatalogjournalistikk som ikke tilfredsstiller de kravene man setter til journalistikken" (fortsatt ifølge DN).

Dersom VG hadde skrevet en artikkel om utenlandske spillnettsteder, ville det i og for seg vært leservennlig å skrive om nettadressene til de største utenlandske nettstedene. Forhåpentligvis ville ingen i Lotteritilsynet i dette tilfellet skrevet brev til VGs redaktør og bedt dem dementere innholde i artikkelen. Man ville heller ikke tvunget VG til å betale dagsbøter frem til avisene var fjernet fra alle norske hjem.

Men Lotteritilsynet og deres informasjonssjef har altså funnet ut at de har en posisjon som gjør at de uten videre, og fullstendig skråsikkert, kan uttale seg om hva som er journalistikk. De kan komme med nedsettende karakteristikker av en redaksjon som leverer et av de mest brukte medier i Norge, en suksess blant annet fordi folk stoler på den redaksjonelle integriteten. Og de kan egenhendig bestemme at denne redaksjonen ikke skal få lov til lage lenker til ting tilsynet ikke liker. (Redaktørforeningens Arne Jensen, som nok har langt, langt bedre kompetanse rundt hva som er redaksjonell virksomhet, har for øvrig skrevet et brev til Lotteritilsynet, hvor han støtter Startsiden.)

La oss si at Startsiden fjerner lenkene, og folk i stedet går inn på abc-søk og skriver "poker". Vil da Lotteritilsynet mene at alle svar på søket må fjernes? Gjelder dette også Sesam, Kvasir og Google? Eller betyr den "manglende redaksjonelle vurderingen" hos søkemotorene at man IKKE markedsfører ulovlige spilltjenester.

Lotteritilsynet har en i og for seg prisverdig oppgave, å sørge for at ikke noen driver ulovlig spill i Norge.  De har samtidig en umulig oppgave når de samtidig skal sørge for at internasjonale gamblingtjenester ikke markedsføres i Norge -- nettets karakter gjør at dette ikke er mulig. Men når de begynner pinlig innblanding i redaksjonell virksomhet, gjør de ikke jobben sin lenger.

Startsiden har, etter Lotterinemdens merkelige vedtak, og Timberlids enda merkeligere uttalelser, bare to alternativer, enten bøye seg for tøvet og fjerne lenkene, eller gå til sak mot Lotteritilsynet. Sistnevnte er prinsipielt eneste veien å gå, dermed blir Startsiden nok en av mange redaksjoner som må finne seg i å bruke rettsvesenet til å forsvare godt fundamenterte redaksjonelle vurderinger.  Heldigvis har Startsiden en særdeles god sak.


oktober 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
hits