W880 -- Designmobil til fornuftig pris

Av Bernhard A. Steen - 23.feb.2007 @ 11:00

Sony Ericssons nye mobiltelefon – W880 – er ganske enkelt en av de lekreste mobiltelefonene som er lansert til nå. Med en tykkelse på 9,4 millimeter vekt på bare 77 gram, er dette en telefon som kommer til å bli svært populær. Er dette selskapets nye storselger?

 


For oss som husker den første Sony Walkman, en fantastisk bærbar kasettspiller (!!!) som kostet tusenvis av kroner, er det morsomt å se hvordan Sony Ericsson nå benytter Walkman-merkenavnet på en hel rekke mobiltelefoner – med stor suksess. Mens den originale Walkman nærmest skapte et marked på egenhånd – før dette var det ingen som gikk rundt med headphones og hørte på musikk – har SE nå benyttet Walkman-logoen til å lage mobiltelefoner som også er utmerkede MP3-spillere. For øyeblikket har selskapet hele ti ulike modeller med bokstaven ”W” i produktnavnet, og ingenting tyder på at de har planer om å dempe lanseringstakten frem mot sommeren, når Apples iPhone kommer på markedet.

184649-2 Tynn, liten og lekker

W880 er den aller nyeste modellen, og den kommer på markedet neste uke. Den er under en cm tykk (9,4 millimeter ifølge produsenten – jeg må nok innrømme at jeg ikke har såpass nøyaktig linjal at jeg kan etterprøve dette) og veier bare 70 gram. Den har 3G, to kameraer, ett på framsiden for videosamtaler og ett bak for fotografering (sistnevnte med en oppløsning på ”bare” 2 Megapiksler), og den kommer med et størrelsesmessig bittelite minnekort (Memory Stick M2) med 1 GB lagringsplass. (2GB minnekort koster for øyeblikket rundt 650 kroner, større finnes ikke ennå.)

 

I motsetning til de fleste av sine Walkman-søstre, mangler W880 radio. Kameraet mangler autofokus og eget lys, og krever således noenlunde bra lysforhold for at bildene skal bli bra. Den har ikke støtte for EDGE, men håpet til Sony Ericsson er nok at 3G etterhvert blir såpass utbygd at dette ikke blir noe stort handicap.

 

Smått og godt?

Vi har hatt anledning til å bruke telefonen i noen dager. Førsteinntrykket, av designet, var sjeldent bra. Dette er faktisk en telefon som får vilt fremmede på T-banen til å spørre hvilket merke den er. Det nydelige designet, med børstet stål på fremsiden, forkrommede knapper og behagelig gumme på baksiden har imidlertid også enkelte ulemper, først og fremst at alt er så smått. Alle taster, både de foran og dem på siden (volum, Walkman-knapp og kameraknapp) er noe av de minste jeg har sett, og skjermen noe mindre enn på de fleste andre nyere Sony Ericsson-mobiler.

 

Nå skal det innrømmes at jeg ikke har de minste fingrene i nabolaget, og derfor var det med en viss overraskelse jeg oppdaget at tastestørrelsen ikke var noe stort problem – riktignok etter litt tilvenning. Øverst på fremsiden finner man navigasjonstastene som benyttes til å bevege seg rundt i menyer. I midten av denne er kvitteringstasten, og dette er faktisk den eneste delen av telefonen hvor jeg merker at det hadde vært en fordel med litt mindre tommelfinger. Andre familiemedlemmer insisterer på at dette heller ikke er noe problem...


For undertegnede er det en ting som er nokså mye viktigere enn design, og det er mulighet til å benytte mobiltelefon til å lese epost, benytte nettet og – viktigst av alt – synkronisere mot Microsoft Outlook. At den fikser de første punktene, epost og nettbruk, er ikke lenger noen stor overraskelse. Når det gjelder sistnevnte er det bare å innse at de siste utgavene av selskapets PC Suite har fått den nødvendige funksjonaliteten. Det tar ikke mange minutter å sette opp W880 slik at den inneholder alle kontakter, avtaler og gjøremål fra Outlook – og i tillegg kommer programvaren med utmerkede funksjoner slik at man kan bruke telefonen for å få 3G direkte på PCen. Denne artikkelen legges faktisk inn ved hjelp av 3G-overføring et godt stykke fra nærmeste bredbåndslinje.


Som mobiltelefon er det bare å si at denne er som Sony Ericsson-mobiler flest. Menyene er de gamle kjente, lydkvaliteten utmerket, og overhodet ingen overraskelser vil møte dem som allerede har en W-modell...


Musikkspiller

Walkman-biten, altså MP3-spilleren, er ganske enkelt utmerket. Øverst på venste siden av telefonen er det en egen oransje W-knapp, denne gjør at man enkelt kan hoppe inn og ut av musikkspilleren. Brukervennligheten er upåklagelig, man benytter navigasjonstastene på forsiden til å manøvrere frem og tilbake i musikken. Øverst på andre siden er volumknappen, en bitteliten skyveknapp som faktisk fungerer til tross for størrelsen. De medfølgende hodetelefonene er bra, og det er enkelt å plugge inn et hvilket som helst headset i den medfølgende handfree-kabelen.


Det som ikke er så utmerket, er at telefonen ikke kommer med eget adapter som gjør at man kan plugge M2-minnekortet inn i en vanlig minnekortleser. Å overføre musikk til telefonen – via USB-porten på PCen tar laaaang tid. En enkelt ”uvitenskapelig” test viser at det tar rundt åtte ganger lenger tid å overføre 1 GB musikk til W880 enn til min lille iPod.

 

Kompromisser?
Designet på denne telefonen gjør at den i utgangspunktet blir svært attraktiv for mange mobilkjøpere. Når det samtidig viser seg at Sony Ericsson ikke har gjort store kompromisser – utenom den fraværende radioen, kamera uten autofokus/lys og manglende EDGE-støtten – for å lage denne lille telefonen, skal det ikke store fantasien til for å innse at den nok blir en stor suksess.


For min egen del har noen dagers hjemlån gjort at jeg pent har vært nødt til å bestille en W880 til min frue, fordi "den kledde henne", ifølge henne, naturligvis. Dette er et problem mange vil oppleve, familiemedlemmer som plutselig føler at deres nåværende mobiltelefon er nærmest for antikvarisk å regne.
 

Joda, knappene er små. Og minst to ganger er telefonen ”blitt borte” fordi den er så smal at den ikke en gang oppdages når den havner under blader og aviser. Men W880 er en god telefon, med god programvare for oppdatering og bra MP3-spiller. Så enkelt er det egentlig. Prisen – rundt 4200 kroner på ulike nettbutikker – er nok ikke avskrekkende for målgruppen...


 

Oppsummering: Sony Ericsson W880 er 9,4 millimeter tykk, veier 70 gram og har støtte for 3G. Den har to kamera, ett i front for videotelefoni, ett på 2 Megapiksler bak for fotografering. Den har bluetooth-støtte, kommer med USB-kabel og har utmerket MP3-spiller. Standbytiden er på opptil 425 timer, taletiden på opptil 6 timer og 30 minutter. Pris: 4200 kroner hos enkelte nettbutikker.

  

 


Kommentarer:
Postet av: Johnsen

Betyr synkronisering mot Outlook at den støtter full ActiveSync med DirectPush?

23.feb.2007 @ 21:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4385665

Bernhard A. Steen

Bernhard A. Steen er internett-gründer og strategisk rådgiver. Han har vært kultursekretær ved Universitetet i Bergen, informasjons- medarbeider og redaktør i PC World Norge i ni år. I 1997 startet han DinSide.no, og i 1999 DinSide Auksjon. Steen var administrerende direktør i Aller Internett frem til høsten 2006. Han har vært styreleder i en rekke bedrifter, blant annet First Tuesday, og arbeider nå med nettstrategi og oppkjøp for flere selskap ikke vil bli nevnt i denne spalten. Han var også en av de medansvarlige for starten av NA24.

hits