Ti gode råd for deg som tenker på Windows Vista

Av Bernhard A. Steen - 15.feb.2007 @ 21:20
Selv om Windows Vista nå er introdusert, riktignok uten de helt store ovasjoner fra testere og aksjemarkedet, er det ingen tvil om at dette er en langt, langt bedre utgave av Windows enn dagens XP-utgave. Etter lang tids bruk, har vi bestemt oss for å være snille. Derfor har vi satt sammen ti svært seriøse og gode råd for deg som kanskje ønsker å oppgradere.


184649-1

Ryktene sier at det har kostet hele ti milliarder dollar å utvikle Windows Vista. Om dette er tall som er meget, meget vanskelig å tro på, er realiteten at Microsoft i disse dager lanserer det mest omfattende produktet selskapet noensinne har laget. Windows Vista er laget med utgangspunkt i en verden som er mye mer komplisert  enn hva tilfellet var da «dagens» Windows XP ble lansert. Konkurransesituasjonen er verre enn Microsoft hadde trodd var mulig for få år siden, kravene til både sikkerhet, kontroll og brukervennlighet er så mye, mye større, og brukernes kravstorhet når det gjelder driftsstabilitet nærmest utrolig.


Som nevnt her har ikke reaksjonene på Windows Vista vært så panegyriske som Microsoft nok gjerne skulle ønske, men sannheten er at alle dagens brukere av Windows XP i løpet av ikke så altfor lang tid kommer til å bli Vista-brukere, og sannsynligvis svært fornøyde sådanne. Mange eksperter har sagt at man ikke bør kjøpe Vista før den første oppgraderingen kommer i høst, vår mening er at nye PC-kjøpere nok gjør en tabbe dersom de ikke umiddelbart velger den nye Windows-utgaven på sine nye maskiner.


 

Her er i hvert fall de ti rådene du bør følge blindt i tiden som kommer:


 
  1. Windows Vista er på alle måter langt, langt bedre enn forgjengerne. Det er således ikke tvil om at du kommer til å bli Windows Vista-bruker en eller annen gang i relativt nær fremtid. Mange IT-avdelinger kommer imidlertid til å tenke seg nøye om, og planlegge godt (med god grunn) før de setter i gang med oppgradering, Sannsynligheten for at du dermed blir Windows Vista-bruker på jobben før sommeren – dersom du ikke får helt ny PC – er dermed lav. Ikke mas på IT-gjengen, la dem skynde seg sakte. Blir du jobb-bruker av Vista i 2007, kan du regne deg som en særdeles heldig og priviligert arbeidstaker. Send IT-sjefen en hyggelig tanke, og gjerne en blomst :-).

  2. Tenker du i det hele tatt på å kjøpe ny PC privat, pass for all del på å kjøpe en maskin med minst 1 GB minne – gjerne 2 GB – ettersom dette betyr mer for kjappheten til Vista enn omtrent noe annet. Og jada, kjøp Windows Vista, ikke XP i denne maskinen. Ikke hør på dem som vil at du skal vente på nye, oppgraderte versjoner av Vista som kommer et eller annet sted i en udefinert fremtid.

  3. Er du en virkelig oppegående, krevende Windows-bruker, kommer du naturligvis til å kjøpe den mest avanserte – og dyreste Vista-utgaven, nemlig Ultimate Edition. For bedriftsbrukere finnes Vista Business og Vista Enterprise (sistnevnte krever egen avtale med Microsoft), mens hjemmebrukere kan velge mellom Home Basic og Home Premium. Home Basic er den enkleste utgaven, Home Premium penere, med funksjoner for bærbare PCer og inneholder Windows Media Center, mens Business har gode backupmuligheter. Ultimate har alt de andre versjonene har, i tillegg til mulighet til å kryptere hele harddisker. Pass på at du kjøper en oppgradering, ikke "full versjon" av Vista. Oppgraderingene er mye billigere. Og søker du litt på nettet, lærer du også hvordan du  kan legge inn oppgraderingen på en "ren" harddisk. Denne type alvorlige ulovligheter vil naturligvis ikke jeg forklare nærmere, rett og slett fordi jeg ikke vil at folk hos Microsoft skal bli altfor sure på meg.

  4. Det er naturligvis mulig å installere Vista på mange av dagens PCer. Kjører maskinen din Windows XP bra, er den nok også kraftig nok til å kjøre Vista. Men – for all del – oppgrader minnet til 2 GB før du setter i gang. Det viser seg nemlig at Windows Vista er en god del mer krevende enn XP, og at ting ganske enkelt går litt tregere på det nye operativsystemet. Det viktigste av alt er at du tar en titt innom hos microsoft.com og bruker deres «Upgrade Advisor». Den sjekker både PCen og programvaren din, og forteller ganske enkelt om hva det eventuelt er som gir deg problemer. Og skal du virkelig oppgradere, regn med at dette tar tid. Gi barn og kone beskjed om at du nå blir helt utilgjengelig en dag eller to. Og – for all del – ta «bækkøpp» av PCen din før du installerer Vista, gjerne med Norton Ghost eller lignende programmer som lager et «bilde» av harddisken din, slik at du enkelt kan gjenopprette alt som det var, dersom Vista bare gir deg problemer. Dette har jeg gjort mange ganger...

  5. Mange av oss PC-brukere har på ett eller annet tidspunkt mistet eller blitt frastjålet en bærbar PC. Én sak er å miste en PC, en helt annen er det at uvedkommende får tak i data på maskinen din. Her tilbyr Vista svært gode muligheter når det gjelder sikring og kryptering av innhold, slik at det ikke lenger er en stor katastrofe når PCen blir borte (og det er jo ikke så farlig for deg, du har jo naturligvis både backup og en regnskapsavdeling som forstår at du må ha en splitter ny og rå PC...).

  6. Er du redd for hva barna dine gjør på nettet, har Windows Vista nærmest skremmende gode muligheter til å styre hva de får lov til å gjøre. Personlig mener jeg at det viktigste av alt er å instruere og stole på barna, men er du av den mer paranoide typen foreldre, er det også mulig å logge all nettbruken deres. Tenk deg grundig om før du begynner å overvåke ungene dine. (Og uansett hvor mye du tenker deg om, pass for all del på heller å stole på enn å overvåke barna dine!!!)

  7. Vista gjør det langt, langt enklere å finne informasjon du har lagret på PCen din. Endelig har systemet fått bygget inn skikkelig indekserings- og søkefunksjoner, som faktisk virker!!! Konkurransen fra Google og Yahoo har virkelig gitt Microsoft grunn til å ha fokus på et område som forunderlig nok ikke har vært så viktig tidligere. (Bruker du fortsatt XP, bør du forresten uansett installere Yahoo! Desktop Search som gir helt utrolige søkemuligheter både i eposter og på harddisken. ) (Og neida, jeg har ennå ikke bestemt meg for om søkefunksjonene i Vista er bedre enn tilsvarende i Yahoos program.)

  8. Har du aldri vent deg til å bruke Windows XP, og får panikk fordi Vista ser helt annerledes ut enn tidligere utgaver av Windows, er det bare å sette opp det nye systemet slik at det ser ut som syv år gamle Windows 2000 og Windows Me. Ønsker du virkelig dette gamle utseendet, er du sannsynligvis ikke i stand til å få det til å fungere selv. Gi derfor beskjed til vedkommende som selger og/eller setter opp PCen om at du foretrekker at alt var som i gamle dager, og be på dine knær om at de kan hjelpe deg til å få Vista til å se ut som om det var ti år gammelt. Ikke bry deg om at alle i butikken hyler av latter bak ryggen på deg...

  9. Les hva oppegående nettsteder som Nettavisen, DinSide.no og pcworld.no skriver om Vista. De har prøvd systemet ut og inn, har masse erfaringer og brukere som er villige til å dele av sine erfaringer. Ikke les det som er skrevet av surmulende Microsoft-hatere, bare stol på meg når jeg sier at Vista er bedre XP.

  10. Tenk deg grundig om. Vista er altså langt, langt bedre enn tidligere utgaver av systemet, men som allerede nevnt; har du PC som fungerer tilfredsstillende, haster det ikke med å oppgradere. Sjansen for at du kommer til å få problemer med eksisterende maskin- og programvare er så absolutt (i nærmest skremmende høy grad) til stede. Men som sagt, kjøper du en ny PC, er det bare å gå rett på denne nye Windows-utgaven.

Kommentarer:
Postet av: Hans Kr.

Greit og informatift dette, Herr Steen.

Har fulgt dine rablerier helt fra tiden i PC-World, og legger faktisk ganske mye vekt på dine betraktninger og synspunkter.

Flott å se at du ikke nødvendigvis henger deg på den trenden med å dømme dette produktet nord og ned, bare fordi det faktisk kommer fra Microsoft.

Der er klart at Microsoft har sine svin på skogen, men å dømme alt fra programvare giganten som "skit! bare fordi det har logoen synes jeg er litt vel barnslig.

Kjører og drifter 9 ulke maskiner, både i privat og næring, med Xp på samtlige, og full sikkerhetspakke fra Microsoft og F-Secure.
Brukegrupper er 14 til 76 år.
Stor set er det rene MS maskiner med IE7, og det har ikke vært NOEN problemer.

16.feb.2007 @ 12:14
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: John

"Vista er altså langt, langt bedre enn tidligere utgaver av systemet" Dette er et totalt meningsloest utsagn saa lenge det ikke begrunnes. Fant ingenting i denne artikkelen som forteller meg HVORFOR jeg skal oppgradere, kun AT jeg skal...

16.feb.2007 @ 13:45
Postet av: Nils Axel Braathen

Takk for nyttige tips!

Jeg har en stasjonær XP-basert PC hjemme, som neppe egner seg til å oppgraderes (den har, for eksempel alt for lite minne). Nå vurderer jeg å kjøpe en bærbar PC i tillegg, som jeg ønsker å bruke sammen med den stasjonære, ved hjelp av en Wi-Fi løsning fra min (franske) kabel-leverandør. Mitt spørsmål er: Er det trolig at Wi-Fi-løsningen vil kunne håndtere en stasjonær PC basert på XP i kombinasjon med en bærbar PC basert på Vista? Mine kunnskaper om hvordan en Wi-Fi boks fungerer er nær null.

Nils Axel

16.feb.2007 @ 13:46
Postet av: Mats

Hva med problemene som følger Vista? Programmer som ikke fungerer, minnesluket ect. ect. Operativsystemet er ikke bare grafikk vet du.
Selv vil jeg nok vente med å ta i bruk Vista, xp er for meg kun en plattform til illustrere de valgene jeg faktisk gjør på pc'en. Men jeg skal ikke nekte for at jeg en dag vil skifte til Vista, har fått erfare at indekseringssystemet er meget kompetent.

Men til slutt, vennligst legg litt dybde inn i skribleriene dine. Dette minner mer om en reklameannonse enn en artikkel. 2 GB med minne er ikke akkurat standard på pakkepc'er og hvilket minne man kjøper har faktisk mye å si også.

Ett pluss med Vista? DX10

Ett minus med Vista? Prisen og lisensieringavtalen.

16.feb.2007 @ 14:30
Postet av: Erfaren

Det kommer til å fungere helt fint Nils Axel :)

16.feb.2007 @ 14:41
Postet av: Bernhard A. Steen

Kjære Mats

Jeg skriver at du -- før du oppgraderer -- for all del må sjekke Microsofts upgrade-advisor. Da vil du få beskjed om ting som ikke funker. Jeg skriver også at det ikke er lurt å oppgradere dersom du har en PC som funker perfekt i dag.

At systemet er et bedre operativsystem enn XP er nok ganske så definitivt, det er det faktisk INGEN som har motsagt noe sted. At det er krevende, er riktig, men samtidig tilbyr det blant annet sikkerhetsfunksjoner -- og tjenester -- som ikke XP er i nærheten av.

Men joda, det er også penere.
Prisen: I høyeste laget.
Lisensieringsavtalen: Alle lisensieringsavtalene fra Microsoft (og de fleste konkurrentene) i nyere tid er for rent dusteri å regne. Jeg er FULLSTENDIG enig, selv ansatte i Microsoft er helt enig. Som privatperson forholder jeg ikke meg til den i det hele tatt, som bedriftsleder må man derimot det.

16.feb.2007 @ 15:24
Postet av: Linus

OK, det er greit. Bernhard Steen er en fornuftig fyr, det har han vist i mange år. Jeg har fulgt med siden PC World Norge-tida, og forstår jo at han liker Windows. Men for noen av oss er Linux et langt, langt bedre alternativ. Vista ser lovende ut, men er altfor krevende!

16.feb.2007 @ 18:27
Postet av: Microsoft fan

Har fått Vista Business gratis av NTNU, og veldig fornøyd med unntak av all sikkerheten. Det er ikke lett for brukeren og konfigurereke Vista uten at man får problemer med tilgang. Også problemer med å innstallere Adobe Reader. Viktig med sikkerhet, men føler at vi mer avanserte brukere blir mer handlingslammet i dette nye operativsystemet.... Men det er mange plus!

16.feb.2007 @ 21:39
Postet av: Thorbjørn

Punkt 5: Vil trekke frem http://www.truecrypt.org/. Her får du et meget godt alternativ til en konkurransedyktig pris i forhold til Ultimate skulle jeg tro. Med mindre Ultimate er gratis da ;-)

17.feb.2007 @ 13:37
Postet av: Per

Hurra ! Var redd for at muligheten for WIN2000-vinduer var fjernet i Vista. Kjører konsekvent dette grensesnittet på XP, det er både bedre og mer funksjonelt enn XP-GUI'en, og bruker mindre maskinressurser. Ærlig talt, seriøse databrukere gir da en god dag i fancyfaktoren til desktopikonene, de vil ha noe som virker, og som går raskest mulig.

17.feb.2007 @ 14:15
Postet av: Mørk

jippi - gogo win millennium 2.

17.feb.2007 @ 16:51
Postet av: MJ

Er veldig enig i Mats om at dette virker mest som en reklameartikkel!
En liten kommentar til Punkt 8: "Ønsker du virkelig dette gamle utseendet, er du sannsynligvis ikke i stand til å få det til å fungere selv." Åh? Kjører selv Win XP med Windows 2000-look. Utnytter skjermen bedre, krever mindre ressurser og gjør at jeg raskere får gjort det jeg ønsker. Som Per tror jeg nok at de fleste som kjører det "gamle" grensesnittet er veldig oppegående folk!

Nå er jo dette en artikkel med "råd", men ser at det er de vanlige to punktene som blir trukket frem som fordelene med Vista fremfor XP:
- bedre søking (Interessant at artikkeforfatteren selv mener at Yahoo sin løsning kanskje er like bra)
- Bedre sikkerhet

Jeg er ikke overbevist om at jeg dermed bør betale masse for å kjøpe Vista (og RAM-oppgradering), ta meg all jobben med å oppgradere Windows, og deretter konfigurere og sette opp slik at systemet blir som jeg ønsker, installere alle programmene jeg pleier å bruke osv osv, og da til slutt sitte igjen med en maskin med langt lavere faktisk ytelse enn den jeg har nå!

17.feb.2007 @ 17:35
Postet av: ?

Dette var en panegyrisk omtale av Vista, de fleste som er å lese er langt mer kritiske. F.eks. http://www.theregister.co.uk/2007/02/14/pricey_beta_bugger/
som avsluttes med:
"So, there's our first look at Vista. It does benefit from a lot of good ideas, many of them Apple's, of course, but good nevertheless. It simply doesn't work very well, unfortunately. There are serious problems with execution; it's not polished; it's not ready. It should not be on the market, and certainly not for the outrageous prices being charged. Don't buy it, at least until after the first service pack is out. Don't pay to be a beta tester."

18.feb.2007 @ 00:01
Postet av: Bernhard A. Steen

MJ

Jeg skriver at sikkerhet er en uhyre viktig del av Vista. Dette er et "operativsystem", med en rekke av de funksjonene som et godt operativsystem skal ha. Men jeg skriver også at du ikke bør oppdatere dersom du har et system som funker, og at muligheten for at du får problemer med eksisterende maskin- og programvare er dessverre stor.

Dette er ti råd, ikke en "omtale". Jeg håper at NA24s lesere forstår forskjellen...

En reklameartikkel som anbefaler folk ikke å oppgradere sine eksisterende PC? Den type reklamer vil jeg gjrene se mer av...

18.feb.2007 @ 09:27
Postet av: Mju

Jeg har forsøkt Home Premium, og alt gikk greit inntil jeg skulle installere antivirusprogrammer og andre programmer jeg bruker - eks Norton Ghost 10. Det er altfor tidlig å installere Vista før andre programmer støtter det.
Jeg er tilbake til WinXP - takket være Norton Ghost 10 gikk dette smertefritt.

19.feb.2007 @ 01:19
Postet av: Hans Kr.

Jeg er så lei dette Linux gnålet.

Helt ok for de som synes det er greit, med det er faktisk en del mennesker, ikke så rent få, som synes at MS faktisk er et greit alternativ.

Hvis jeg vurderer å kjøpe en Mercedes, betakker jeg meg for råd om å kjøpe Audi.

Og det samme blir det her.
Liux fantastene har faktisk fått meg så lei gnålet sitt at jeg ALDRI, kommer forsøke Linux. DA skal jeg heller slutte med data.

19.feb.2007 @ 12:38
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: MagnusK

Hehehe, min pc kan ikke engang kjøre den Upgrade Advisor-greia... Nei, jeg har bare problemer med PC'en min, og de PC'ene på skola... Jeg fordrar egentlig ikke datamaskiner generelt, blir akkurat like j*vla uforståelige som kvinnfolk. Det er jo alt for få FYSISKE FORBINDELSER med pc'er, og bare en masse programvare som klikker hele tiden. Jeg vil ha det slik at når jeg for eksempel kobler i en kryssakabel mellom to pc'er, så har jeg kontakt mellom de pc'ene uansett ********************... Eller når lydkortet er innebygd i hovedkortet, at jeg f*** ikke skal trenge en masse drivere for å spille av en f*rbanna sang.. Nei, enten så er det der, eller så er det ikke der, det mener nå jeg. Har også masse problemer med noe som kalles for "RPC-server", som min pc ikke klarer å koble til, og dermed nekter meg å installere nesten noe som helst... Nei, snart er det nok frem med øksa!

19.feb.2007 @ 15:40
Postet av: knut wicklund-hansen

Kan man legge inn Officepakken((2003) og alle de andre programmene man idag bruker på sin XP?
Har blitt fortalt at spill mm. må være i 64bit utgave.

20.feb.2007 @ 08:26
Postet av: Bernt

Har akkurat overlevd to uker med Vista ultimate på min bærbare Dill inspiron. Denne har core2duo cpu,2gb minne, og et vanvittig dårlig ATI X1400 grafikkort.
Min Vista er en 32 bit ultimate, med Office 2003, iTunes 7.0, Adobe Photoshop CS, AVG Free antivirus og Flight Simulator X installert.
All tvil til side, her går det unna. Maskinens oppstartstid er halvert, og Vista demonstrerer en fabelaktig load balancing i forhold til sin forgjenger. Jeg har 1 eneste problem, og et er Catalyst driveren til ATI. Ved bruk av rollback til den medfølgende ATI driveren fra Microsoft, ble livet igjen lett å leve.
Andre ting man har lært å elske er sleep funkdjonen som fungerer like godt som i OSX. Nå holder det med full restart en gang i måneden. Hurra! Aldri mer XP :-)

20.feb.2007 @ 15:49
Postet av: LEO

En ting er å måtte betale en masse for Vista. Men VELDIG mye gamle programmer virker ikke på Vista (inkl mange klassiske spill for de som liker det). Det betyr at man også må ut med en masse cash for å kjøpe nye versjoner av disse. Hvorfor kan de ikke prøve å lage ting bakoverkompatibelt :-(

Og hvorfor stresse med å oppgradere til Vista? Alle jeg kjenner med litt peil på IT (spes de med mye peil) vil vente å se. Vi husker alle flausen med ME. Hva er vitsen med å beta-teste?

Og hvis jeg skal kjøpe en ny raskere PC, hvorfor skal jeg bremse ned hastigheten med Vista? Hvis jeg installerer XP på den blir den mye raskere!

21.feb.2007 @ 00:14
Postet av: IT-konsulent

Tips om utseende: Det er jo lett å bytte til "classic" look i XP (og forhåpentligvis i Vista), MEN bruker man bare klassisk look kan man også stoppe tjenesten/services "Themes". Da sparer man enda litt ressurser (slår av all "eye-candy").

21.feb.2007 @ 00:18

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4226345

Bernhard A. Steen

Bernhard A. Steen er internett-gründer og strategisk rådgiver. Han har vært kultursekretær ved Universitetet i Bergen, informasjons- medarbeider og redaktør i PC World Norge i ni år. I 1997 startet han DinSide.no, og i 1999 DinSide Auksjon. Steen var administrerende direktør i Aller Internett frem til høsten 2006. Han har vært styreleder i en rekke bedrifter, blant annet First Tuesday, og arbeider nå med nettstrategi og oppkjøp for flere selskap ikke vil bli nevnt i denne spalten. Han var også en av de medansvarlige for starten av NA24.

hits