Spark redaktørene!

Av Bernhard A. Steen - 01.sep.2008 @ 13:53
La oss - mot all fornuft - følge enkelte sportskommentatorers logikk, og gjøre en «dyp» analyse av mediemarkedet. Med de resultater en rekke av Norges største aviser viser for tiden - spesielt på opplagssiden, men også når det gjelder stillings og boligannonser, er det ingen tvil: redaktørene, og mange med dem, må sparkes. Ut med Aasheim, Olufsen, Matre, Hålien, ja til og med Amund Djuve!


Det er like greit å innrømme det først som sist, jeg er bergenser, og opplevde følgelig i 2007 noe som jeg aldri virkelig trodde kunne skje:

Brann tok seriegull!!!  

Etter noen fantastiske år med bronse, cup-gull, sølv og generelt deilige resultater for oss ikke-særlig-bortskjemte bergensere, klarte altså Thorstein Helstad, Martin Andresen og de andre gutta til Mons Ivar Mjelde endelig det vi bergensere har drømt om siden 1963. Ikke bare det, takket være at serien neste år utvides, og bare ett lag rykker direkte ned i år, tyder alt på at man ikke skal gjenta bragden fra 1964, og rykke ned bare 12 måneder etter at seriegullet er sikret.

Men det har (som ventet, egentlig) altså ikke gått særlig bra for Brann i år. For én uke siden ble laget regelrett knust mot Marseille, og nå taper de også det meste som kan tapes av seriekamper. Laget har solgt to av fjorårets viktigste spillere, toppskårer Helstad og kaptein Andresen (som jo heller ikke har det helt lett som spillende trener i Vålerenga) - og flere andre sentrale spillere - og har mildt sagt ikke helt klart å erstatte dem. Og som vanlig når ting ikke går på skinner, har Brann-ledelsen innsett at det bare er én ting å gjøre: Sparke noe. Siden de (foreløpig) har forstått at det nok er ganske så dumt å sparke treneren, var det assistenttreneren som fikk fyken for noen uker siden. Naturligvis?

Brann fortsetter å tape, og nå er den (nesten) årlige høstjakten kommet i gang i bergenspressen. Treneren må få sparken!!!  I spissen for flere sportskribenter som mener dette, finner vi Tommy Duesund  (med støtte på lederplass fra Olav Terje Bergo) i Bergensavisen og Tore Strand i Bergens Tidende. Mange Brann-tilhengere er naturligvis opprørt over dette, og har protestert ivrig mot at trenerne i Brann alltid må sparkes når de får litt motgang.

Bergens Tidenes (utmerkede) leserombud synes at oppslaget i avisen angående Mjelde var i verste laget, og konkluderer: «Hvis BT skal beholde troverdighet som saklig nyhetsformidler, så tåler ikke avisen mange slike førstesider.?


Finn en skyldig!!!!!!!

For å følge sportskribentenes tankegang: Dersom noe ikke går så bra de hadde håpet, er det alltid viktig å finne en skyldig som kan sparkes.  Dette gjør at toppfotballtrener er ett av de mest usikre karrierevalg man kan ta, og at enkelte trenere faktisk har fått betydelig mer i etterlønn enn vanlig lønn de siste årene. Og jeg tar meg i å lure på om ikke holdningen til sportskommentatorene bør kopieres ut i medienorge, og gjerne resten av landet for den saks skyld.

Når for eksempel norske aviser opplever nedgang i løssalget over tid, er det ikke tvil, noen må sparkes! Man kan gjøre som Brann, sparke en nede i redaksjonen i stedet for øverste sjef, for eksempel bør desksjefen i BT gå av dersom opplaget faller, ikke ansvarlig redaktør Einar Hålien.

Min tidligere styreleder, Aftenposten-sjef Kristin Skogen Lund, bør raskest mulig sparke Hans Erik Matre som ansvarlig redaktør, for opplaget faller jo. Torry Pedersen bør forte seg å sparke VG-redaktør Bernt Olufsen, og etter at Dagbladet-trykkeriet sviktet på lørdag, slik at både Dagens Næringsliv og Dagbladet fikk distribusjonsproblemer, er det ikke tvil om at Amund Djuve og Anne Aasheim må ta seg en lengre pause fra redaktørgjerningen. (Glem at DN under Djuve har hatt nesten latterlig god utvikling, det var elendig på lørdag...)

Det har virkelig ingenting å si hva som skjer rundt redaktørene, alt er deres feil. Om de har laget langsiktige planer som gjør at avisene deres over tid kommer til å bli bedre og til og med kanskje stoppe opplagsnedgangen, er HELT uinteressant, disse planene kjenner jo man ikke til utenfor avisene (akkurat som at trenerne forhåpentligvis har lagt langsiktige planer sammen med styrene sine, planer journalistene ikke nødvendigvis har fullt innsyn i).

Vi som skjønner litt, vet at gode forklaringer bare er dårlige unnskyldninger.

Langsiktige planer er uinteressante, det er lenge siden Eggen styrte Rosenborg mot altfor mange seriegull, eller for den saks skyld siden Egil Sundar styrte Aftenposten mot nesten 200.000 i opplag. La kortsiktige problemer styre alt, spark dem som gjør at opplaget får en dipp noen uker, for eksempel om sommeren, og vær konsekvent.

Hvorfor har for eksempel Bergens Tidende bare hatt tre redaktører siden Einar Eriksen nådde topp-opplaget på 100.164 lesere i 1988, opplaget har falt nesten hvert år siden? Brann har hatt syv trenere i samme perioden.

Enda verre, hvorfor har BA bare hatt én redaktør i alle disse årene - selv om avisen har doblet opplaget under ham, har det falt de siste to årene!!!! Når nå Olav Terje Bergo etter 25 år går av, er det vel kanskje fordi sportsleder Tommy Duesund har bedt ham om å bruke livet sitt i en annen by, i en annen nr. 2-avis? Sannsynligvis fikk Bergo beskjed om å gå allerede etter opplagsfallet i 2006, og har nå gitt opp...

Spark redaktørene, spark desksjefene, spark distribusjonssjefene, spark trykkerisjefene, noen må jo ha skylden for at opplaget faller. Spark oljefond-sjefen, spark eiendomsmeglerne, spark banksjefer, børsdirektører og egentlig alle andre dersom vi nå kommer inn i dårligere konjunkturer.

Gjør hva du vil, bare ikke spark journalistene. For da blir det jo bare bråk...


Kommentarer:
Postet av: Jon Sigurd Lundestad

Meget bra innlegg! 100% enig!

01.sep.2008 @ 14:45
Postet av: Inge Iden

Knallbra.

01.sep.2008 @ 14:51
Postet av: H. Nilsen

Applaus. Endelig noen som gjør hylekoret oppmerksom på at de driter i eget reir.

01.sep.2008 @ 14:53
Postet av: PP

Du bruker for mange utropstegn!!!

Du har sparken.. ;o)

01.sep.2008 @ 15:05
Postet av: JB

Kongekommentar!

01.sep.2008 @ 15:14
Postet av: KH

Vi må få frem enda flere slike innlegg. Er så utrolig lei av journalister som pisker opp negativ stemning med stadig å stille spørsmål ved trenerne. "Bør du ikke vurdere din stilling nå?" "Har du styrets tillit?" "Føler du deg trygg på at du er trener i morgen?" osv, bla-bla-bla. Det er så banalt, det er så latterlig dumt, og det er på høy tid at vi lesere gir media beskjed om at dette er vi drita lei!

01.sep.2008 @ 15:14
Postet av: PAK

Heilt einig. HAr slutta å kjøpe BA, det er en søppelavis. På tide at redaktører og journalister får sparken!

01.sep.2008 @ 15:21
Postet av: Jørgen

Helt enig. Problemet er at prestasjonsmålene tillegger enkeltpersoner altfor stor skyld - eller ære for opp- og nedturer som stort sett skyldes helt andre årsaker.

Jeg utfordrer deg til å utvide kommentaren din til å gjelde andre veien også: Hvem skal ha æren for suksess?

01.sep.2008 @ 15:22
Postet av: Kjittaen Bergen

Helt enig!

Det er noe som heter å feie for egen dør...men det gjelder tydeligvis ikke for BA og BT.
Heldigvis har bergenserne vendt disse ryggen i den forstand at opplagstallene faller og de såkalte sportssjefene i nevnte aviser får så ørene flagrer av alle (untatt sine egne "uansvarlige" redaktører).

Det som også er verdt å merke seg er at særlig BT's sports"journalister" Strand og Langeland har hatt personlig agenda mot Mjelde siden han ble ansatt som hovedtrener i SKB.

01.sep.2008 @ 15:25
Postet av: Av O. Til

Bra innlegg, som forventet av en Langhaugen-gutt...

01.sep.2008 @ 15:31
Postet av: Strilen

Godt innlegg. De siste oppslagene i bergensavisene føyer seg inn i rekken av sutrejournalistikken som begynner å nærme seg engelske tilstander. Det er om å gjøre å "henge" noen. Og det gjelder ikke bare i sport. Det er helt ok at man setter fingeren på saker og ting som oppleves som "urent trav", men når det er personlig vendetta og misbruk av makt, da går enkelte journalister for langt. Man misbruker bevisst begrep som pressefrihet og utvanner hele meningen med å være konstruktiv. Dersom disse journalistene vet så mye om fotball, hvorfor er de ikke trenere? Mange idrettslag som trenger frivillige.
Nå har eg skrevet nok...fikk sparken nettopp. Hadde ikke laget middag..

01.sep.2008 @ 15:33
Postet av: OH

Kjempebra. Det er kanskje ikke nødvendig å være trangsynt som sportsjournalist, men det hjelper tydeligvis.

01.sep.2008 @ 15:36
Postet av: BBG

Fantastisk!

01.sep.2008 @ 15:49
Postet av: Asbjørn Nilsen

Helt enig med deg. Innlegget var dessuten svært velskrevet. Gratulerer med både stil og innhold

01.sep.2008 @ 16:10
Postet av: Monarch

Veldig bra! Men dette gjelder dessverre ikke bare sportsjournalistikken. Det gjelder i aller høyeste grad også innenfor politisk journalistikk.

Skal du være politiker i dag, må du være og alltid ha vært et perfekt menneske. Ingen feiltrinn før du blir politiker (selv ikke om du i ungdommen aldri planla å bli noe sånt), ingen feiltrinn mens du er det og heller ingen feiltrinn etter at du er ferdig som politiker.

Det vil alltid være en jornalist eller avis som er klar til å kaste den første sten.

Selvfølgelig vil vi ikke ha folkevalgte som lyver, er korrupte, voldtar, bygger og bor i strandsonen el jobber svart (eller er dét kanskje litt lov, fordi så mange ikke-politikere gjør det...?).

Men det er vel ikke journalistenes jobb å avsette og ansette folk - uansett yrke - her i landet? Sånn egentlig?

(Jeg er ikke politiker selv, og har ingen av arten i familien, bare så det er sagt...) :)

01.sep.2008 @ 16:25
Postet av: OE

Festlig skrevet, mange gode poenger.

Men det gjør dessverre ikke Mons Ivar Mjelde til en bedre trener.

01.sep.2008 @ 17:17
Postet av: Atle Sivertsen

Fabelaktig godt skrevet. Vi må ikke være historieløs. Brann har sparket nok trenere. La Mjelde få ro og gode spillere så har vi gull før vi aner det.

01.sep.2008 @ 17:52
Postet av: Thomas

Hva med trenere som gjør suksess under samme media-forhold?
Har de mindre kvasse journalister på seg?
Mindre kommentarer fra lesere/supportere?

Nei, det er helt andre årsaker til det.

Vi er kommet til 2008 og media med internett er kommet for å bli.
Informasjon og "hvermannsen"'s ytringer er nå allemannseie på nett 24t i døgnet. Journalister får nå i langt større grad tilbakemelding fra lesere, og de blir satt til veggs på godt og vondt.

Konsekvensen blir sterkere ordlag, kvassere formuleringer og større volum.
Dette MÅ vi ta til oss, i sær offentlige personer som tidligere kunne arbeide mer i fred for slikt, ta høyde for massiv kritikk om det går dårlig.

Mjelde er heller ikke flink å behandle media.
Han kan være ansvars fraskrivende ved å skylde på spillernes kondisjon etc., opplyse til media at han skal bli en sterk leder og tydeligere sjef.
Mjelde er snill og kameratslig, så skal han endre seg fra å være det til sterk og tydelig på samme tid, sjef OG leder?
Jeg tror ikke Mjelde har et fnugg av kunnskap å lede.
Det er ikke holdbart fra en som skal lede et lag.
Et lag står SAMMEN, og en god leder ytrer seg ansvarlig på hele lagets vegne.

Det er gode årsaker til reaksjoner, de kommer ikke uten grunn.

Mjelde skulle sett på en god kombinasjon av gode spillere, kaptein og investeringer som en gylden mulighet å gi seg på topp.

01.sep.2008 @ 19:46
Postet av: Erik

Godt sagt!

01.sep.2008 @ 22:05
Postet av: Ernst Thomas

Meget bra" - som Rogalending nærmere bestemt stavanger så vil jeg ,,glede dere Bergensere" med en hyllest til en uredd og megt bra Brann - trener Mjelde for den oppreiste holdningen han har til media og ,,splitt og hersk" journalisme.Det finnes sportsjournalister der som kan ødelegge enhver motivering i motgang. En skulle tro disse var verdens beste trenere,men som regel så har de det bare i kjeften og i pennen,. Men de har en fri tilgang og bruker et massivt maktmiddel for å oppnå dette, da de setter ,,sitt syn på situasjonen" uannsett hva som gjøres. Tv2 og tv3 sine sportsreportere,mfl, er i stand til å ødelegge en helt fin fotballkamp på Tv, med sine verdiløse" messende kommentarer. Mjelde er en god trener med gode resultater og han er en ,,troverdig type" på tv. Bergen og Brannfotball , det er som regel underholdning det!

02.sep.2008 @ 02:01
Postet av: Jon

Journalister er en dårlig gjeng.

02.sep.2008 @ 09:06
Postet av: Bernhard A. Steen

Neida, journalister er ikke en dårlig gjeng. De aller fleste jeg kjenner er skikkelige, hardarbeidende svært oppegående folk. Men det irriterer meg alltid når enkelte helt velger å se bort fra kompleksiteten i ting og presenterer "kjappe", "smarte" løsninger som langtfra sikkert er gode i det lange løp.

02.sep.2008 @ 09:48
Postet av: Kjell

Journalister er "halvstuderte røvere", men så har du den positive og kreative typen, som graver frem mye interessant. Så har du den typen som lager alt til problemer. Folk har nok problemer som det er - de skyr unna, og opplaget fortsetter nedover. Ta et strategimøte i redaksjonene!

02.sep.2008 @ 10:43
Postet av: .

elendig innlegg

14.sep.2008 @ 01:21

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6156981

Bernhard A. Steen

Bernhard A. Steen er internett-gründer og strategisk rådgiver. Han har vært kultursekretær ved Universitetet i Bergen, informasjonsmedarbeider og var ansvarlig redaktør i PC World Norge i ni år. I 1997 startet han DinSide.no. Steen var administrerende direktør i Aller Internett frem til høsten 2006. Han har vært styreleder i en rekke bedrifter, og arbeider nå med nettstrategi og oppkjøp for flere selskap som ikke vil bli nevnt i denne bloggen. Han var også en av de medansvarlige for starten av NA24.

hits