Avsløring: Terra-sakens (store) vinnere

Av Bernhard A. Steen - 03.des.2007 @ 10:34

De aller fleste som har vært involvert i Terra-skandalen, er tapere. Men allerede i dag, mens alle involverte er opptatt med å kaste mest mulig skyld på hverandre, er det enkelt å plukke ut to klare vinnerne i en ellers helt håpløs case.

Først av alt, selvfølgelig kommer Terra til å skifte navn i etterkant av denne skandalen. Det er ikke lenger noen som prater om "Terra Securities-skandalen", det er kun navnet på moderselskapet som går igjen i "Terra-skandalen". Etter å ha brukt ti år på å bygge opp en solid merkevare (blant annet gjennom den - med dagens kunnskap - nokså fornøyelige "vi arbeider for Matilda-reklamen"), er det bare å sette i gang en solid og kostbar aksjon for å omdøpe hele finanskonsernet.

(Man kan imidlertid trygt innrømme at Terra endelig har lyktes med å bli en av Norges mest kjente merkevarer, om enn ikke på den måten ledelsen egentlig hadde ønsket.)

Og vinneren er?
Den største vinneren i Terra-skandalen er uansett den norske presse!

Etter å ha pratet med flere tidligere redaktørkolleger de siste dagene, er nemlig én ting sikkert; alle tror at det kommer til å bli morsomt å være både journalist, redaktør og leser i tiden som kommer. Denne saken har nemlig mer enn nok "krutt" til å more leserne i lang tid fremover. Spesielt underholdende blir det om kommunene virkelig gjør alvor av å saksøke alle de har snakket om å saksøke. På sin vei gjennom de ulike rettsinstansene kommer nok både ordførere og rådmenn om mulig til å fremstå som enda dummere enn hva vi har sett pr. i dag. Riktignok vil de helt sikkert klare å vise at Terra Securities ikke har oppført seg særlig pent, men tar jeg ikke mye feil (det gjør jeg riktignok innimellom) bør de vurdere sitt eget omdømme kraftig før de virkelig saksøker noen...

For oss som er interesserte i hvilke lavmål man kan havne på, er det for eksempel interessant å se dagens uttalelser fra ordfører Almås i Hattfjelldal. Han mener nemlig at Terra-kommunene (enda et nytt Terra-merkenavn som kommer til å eksistere lenge etter at konsernet er omdøpt) har fått styrket sin sak. Advokaten til meklerne som (sannsynligvis) lurte kommunene, Bjørn Storedrange, har uttalt at "ledelsen i Terra visste om risikoen knyttet til obligasjonene som ble solgt". Almås "tror ikke Storedrange sier dette uten å ha dokumentasjon på det, så dette blir veldig interessant å forfølge videre".

Almås har tidligere vist sin rørende tiltro til "finansrådgivere". Nå viser han altså, til tross for alle erfaringer, at tillitten til Oslo-baserte advokater som helt klart representerer motparten er minst like stor. Joda, dette kan bli moro.

På andre plass?
Storedrange representerer for øvrig den andre nokså klare vinneren i Terra-skandalen, nemlig den norske advokatstanden, og især de store advokatfirmaene. Her er allerede mange i gang med å skrive formidable regninger, og håpet er nok at Terra-kommunene skal høre på deres råd og kjøre saken i en lang og omfattende prosess gjennom rettssystemet. Dermed er jo man sikret gode inntekter i mange år fremover?

En titt på Terra.no kan for øvrig "avsløre" konsernets Visjon (Terra skal bli Nordens mest fremtidsrettede finanshus); Misjon (Terra skal berike alle (kunder, ansatte og eiere) ved å utvikle og tilby problemfrie og lønnsomme finansløsninger) og Verdier (Terras kjerneverdier er offensiv, langsiktig, enkel og tilgjengelig. Essensen av Terras kjerneverdier kaller vi pionérånd. Med pionérånd mener vi egenskaper som skal til for å erobre nytt terreng, bryte grenser, gå opp i tet).

Grunnen til at ordet avsløre er satt i hermetegn i foregående avsnitt, med sine altfor mange parenteser, er for øvrig at denne avsløringen ikke kan sies å være bygget på særlig tung research. Likevel vil jeg nok hevde at dette er en avsløring helt på høyde med noe av det vi ellers ser i dagens pressenorge? Det er bra nok for meg...


Kommentarer:
Postet av:

En god kommentar - og jeg håper noen snart er villige til å bruke mer enn 2 sekunder på de virkelige idiotene i denne saken - kommunepolitikerne og deres administrativt ansatte - og muligens se saken i et litt brede perspektiv, nemlig at felleskapets midler forvaltes av amatører som disse folkene. Jeg har jobbet med et antall norske kommuner de siste årene i ulike sammenhenger, og jeg slås alltid av den fantastiske mangelen på generell forretningsforståelse man møter - både fra folkevalgte (som er mest opptatt av å bli valgt igjen, koste hva det koste vil), og administrativt ansatte (som i de fleste sammenhenger synes å være styrt av kortsiktige politiske prioriteringer, jfr over). Denne saken bør derfor medføre en kraftig gjennomgang av hvilke type saker vi skal tørre å overlate til de kommunale forvaltningsnivå, som etter mitt syn bør være begrenset til mindre saker av lokal interesse (hvilken farve det skal være på benker, hva slags blomster man bør ha i rundkjøringer etc). Dermed bør det også åpnes for en diskusjon om hvor mye ressurser som skal kanaliseres i den retningen. Men, kjenner jeg norske politikere rett, vil det ikke få konsekvenser for noen...

03.des.2007 @ 11:51
Postet av: Stein

".... denne avsløringen ikke kan sies å være bygget på særlig tung research. Likevel vil jeg nok hevde at dette er en avsløring helt på høyde med noe av det vi ellers ser i dagens pressenorge?"

Det er vel akkurat det som er problemet med "dagens pressenorge". Man gjøre ikke tung research, men siterer kun oppgulp fra andre. "Gravende journalistikk" finnes nesten ikke i Norge.
Dagens Næringsliv har i sine lørdagsaviser gjort en del godt arbeid, men uten at dette blir tatt særlig notis av i andre medier. Norsk presse gjør seg sjelden opp sine egne meninger, og greier ikke å oppdage selv de klareste brudd.
"Den fjerde statsmakt" ligger i stabilt sideleie!

Mye av skylden ligger nok på leserne som heller vil lese om kjendiser enn politikk.

03.des.2007 @ 13:27
Postet av:

Du har rett. Journalister og advokater lever av all slett moral. Det er derfor betimelig å spørre seg: Hva ser de seg tjent med at norsk moral forbedres. De ville jo blitt arbeidsledige. Jeg slenger på politikere i samme slengen.

Sosialisme er jo som kjent manglende moral satt i system. Sosialistene bagateliserer jo en hver form for mangel på moral.

03.des.2007 @ 14:44
Postet av: Robert

Flott kommentar!!!!
Selv om jeg vet at jeg ikke burde, sitter jeg her og nærmest godter meg over den utrolige dumheten i disse fire kommunene. De kan skylde så mye de vil på slemme rådgivere, men politikere som ikke forstår mer enn dette, burde rett og slett vært anmeldt...

03.des.2007 @ 17:42
Postet av:

Det er dyr underholdning, men det har vært verdt det.

03.des.2007 @ 18:07
Postet av: LAE

Navneskifte. Den er jeg fremdeles i tvil om. Det koster nok noen hundre mill. De har lokale navnestrategier (toten sparebank etc.) Fjerner de noen klistremerker over dørene, så kan de fint fortsette som Terra. Og husk folk glemmer. Det tar et år. Ikke så mange som boikotter hverken Tine ca. (3 år siden) eller Ford (ca. 25 år siden de kalkulerte dødsrisiko mot erstatningsutbetalinger)

03.des.2007 @ 23:16
Postet av: Onkel Svede

Kommunepolitkerne burde ha tatt imot de 150 millionene, og deretter blitt satt i gapestokk, eller bli dømt for uaktsom økonomisk utroskap.

Tror neppe de involverte vil klatre på karrierestigen i årene fremover, det måtte isåfall vært i en fagforening eller noe...

07.des.2007 @ 01:41

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5605144

Bernhard A. Steen

Bernhard A. Steen er internett-gründer og strategisk rådgiver. Han har vært kultursekretær ved Universitetet i Bergen, informasjonsmedarbeider og var ansvarlig redaktør i PC World Norge i ni år. I 1997 startet han DinSide.no. Steen var administrerende direktør i Aller Internett frem til høsten 2006. Han har vært styreleder i en rekke bedrifter, og arbeider nå med nettstrategi og oppkjøp for flere selskap som ikke vil bli nevnt i denne bloggen. Han var også en av de medansvarlige for starten av NA24.

hits