God sak mot Lotteritilsynet

Av Bernhard A. Steen - 18.okt.2007 @ 10:37

Kan en offentlig oppnevnt nemnd bestemme hva som skal omtales redaksjonelt i norske medier? Det er spørsmålet man må stille seg etter at Lotterinemden nå har bestemt seg for at Startsiden.no ikke kan lenke til utenlandske spillnettsteder.

Startsiden er en av tidenes største nettsuksesser i Norge. Takket være en genial grunnidé  --  en enkel og særdeles brukervennlig lenkeside -- som siden både er bygget kraftig ut og forbedret, er nå 2 millioner brukere innom siden i uken. Startsiden har lyktes både brukermessig og økonomisk, og selv om grunder Tom Ottmar i sin tid fikk -- etter manges vurdering  -- godt betalt, er nok realiteten i dag at selskapet er verdt over en milliard kroner.

En av grunnene til den første suksessen, var de redaksjonelle vurderinger Ottmar hele tiden stod for. Han gjorde en utmerket redaktørjobb, og valgte møysommelig ut innholdet som skulle bli presentert på forsiden. Dersom man ser på The Waybackmachine --  www.archive.org -- kan man hente frem ti år gamle Startsiden-forsider og se hvordan grunnkonseptet har blitt holdt i alle disse årene.

Det har aldri vært tvil om at lenkene er redaksjonelle. Mange nettaktører har ringt Startsiden-sjef Espen Udland og prøvd å smiske seg inn på forsiden, men verken penger eller bestikkelser har hjulpet noen til en plass foran 2 millioner ukentlige nettbrukere.  Svaret har alltid vært "beklager, lenkesamlingen er et resultat av redaksjonelle vurderinger".  Selvfølgelig har Startsiden også annonseplasser som kan kjøpes av hvem som helst --  etter hvert for en solid sum -- men dette har ikke påvirket de redaksjonelle vurderingene.

Så begynner altså Lotteritilsynet å titte på siden, og oppdager en forferdelig ting: at Startsiden lenker til utlandske spillnettsteder (noe de i sin "enfoldighet" har trodd var helt OK). Det har aldri vært ulovlig å skrive om at det finnes nettsteder som tjener penger på nordmenns spillelyst -- og som blant annet gir langt bedre utbetaling i forhold til innsatsen enn Norsk Tipping.  Men det er som kjent ulovlig å annonsere for spillnettsteder på norske tjenester (samtidig er det lovlig å annonsere på svært mange utenlandske nettsteder som også er brukt av mange nordmenn). Lotteritilsynets mening var at Startsiden drev ulovlig markedsføring av pengespill, og av selskaper som ikke har tillatelse til å drive i Norge. Espen Udland og co. prøvde å få Lotteritilsynet til å forstå at lenkene faktisk var resultat av redaksjonelle vurderinger, men dette gikk heller dårlig. Startsiden ble ilagt en tvangsmulkt på 5000 kroner  dagen (som de riktignok slapp unna i klageperioden) fordi lenkene ikke umiddelbart ble fjernet.  Redaktør Udland sørget for at det ble gjort visse -- fortsatt godt redaksjonelt begrunnede -- endringer på lenkesiden, og anket avgjørelsen. Denne uke kom så Lotterinemden svar på anken: "ABC Startsiden driver med ulovlig markedsføring og formidling av pokerspill på internett".  "Lotterinemden kan etter en gjennomgang av klagers nettsider før og etter endringene, ikke se at siden kan sies å ha fått et innhold som fyller kravene til en redaksjonell artikkel i denne sammenheng," står det i vedtaket fra nemnden, som dermed mener de har sitt på det tørre. Og informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet kan fortelle DN at "dette er et endelig vedtak og vi forventer at Startsiden respekterer denne avgjørelsen og fjerner lenkene til spillselskapene".  Mer rystende er Timberlids neste uttalelse: "dette er ikke journalistikk, dette er ren telefonkatalogjournalistikk som ikke tilfredsstiller de kravene man setter til journalistikken" (fortsatt ifølge DN).

Dersom VG hadde skrevet en artikkel om utenlandske spillnettsteder, ville det i og for seg vært leservennlig å skrive om nettadressene til de største utenlandske nettstedene. Forhåpentligvis ville ingen i Lotteritilsynet i dette tilfellet skrevet brev til VGs redaktør og bedt dem dementere innholde i artikkelen. Man ville heller ikke tvunget VG til å betale dagsbøter frem til avisene var fjernet fra alle norske hjem.

Men Lotteritilsynet og deres informasjonssjef har altså funnet ut at de har en posisjon som gjør at de uten videre, og fullstendig skråsikkert, kan uttale seg om hva som er journalistikk. De kan komme med nedsettende karakteristikker av en redaksjon som leverer et av de mest brukte medier i Norge, en suksess blant annet fordi folk stoler på den redaksjonelle integriteten. Og de kan egenhendig bestemme at denne redaksjonen ikke skal få lov til lage lenker til ting tilsynet ikke liker. (Redaktørforeningens Arne Jensen, som nok har langt, langt bedre kompetanse rundt hva som er redaksjonell virksomhet, har for øvrig skrevet et brev til Lotteritilsynet, hvor han støtter Startsiden.)

La oss si at Startsiden fjerner lenkene, og folk i stedet går inn på abc-søk og skriver "poker". Vil da Lotteritilsynet mene at alle svar på søket må fjernes? Gjelder dette også Sesam, Kvasir og Google? Eller betyr den "manglende redaksjonelle vurderingen" hos søkemotorene at man IKKE markedsfører ulovlige spilltjenester.

Lotteritilsynet har en i og for seg prisverdig oppgave, å sørge for at ikke noen driver ulovlig spill i Norge.  De har samtidig en umulig oppgave når de samtidig skal sørge for at internasjonale gamblingtjenester ikke markedsføres i Norge -- nettets karakter gjør at dette ikke er mulig. Men når de begynner pinlig innblanding i redaksjonell virksomhet, gjør de ikke jobben sin lenger.

Startsiden har, etter Lotterinemdens merkelige vedtak, og Timberlids enda merkeligere uttalelser, bare to alternativer, enten bøye seg for tøvet og fjerne lenkene, eller gå til sak mot Lotteritilsynet. Sistnevnte er prinsipielt eneste veien å gå, dermed blir Startsiden nok en av mange redaksjoner som må finne seg i å bruke rettsvesenet til å forsvare godt fundamenterte redaksjonelle vurderinger.  Heldigvis har Startsiden en særdeles god sak.


Kommentarer:
Postet av: Jon H.

Slik skal det gjøres. Denne kommentaren viser virkelig hvor håpløst et statlig organ kan være. Hva er det de innbiller seg?

18.okt.2007 @ 12:26
Postet av: hmm

Det er visst ikke så fritt i Norge likevel. Mye absurde forbrud vi har i dette landet.

18.okt.2007 @ 12:41
Postet av: Knut

Enig! Her bør Startsiden stå løpet ut.

18.okt.2007 @ 14:48
Postet av: Poker

Stå på Startsiden! Er utrolig hva Lotteritilsynet prøver seg på om dagen!

19.okt.2007 @ 00:09
URL: http://www.nettpokerguiden.com
Postet av: Smartin

Lotterinemdas vedtak falt ironisk samme dag som det ble slått fast at Norge har verdens frieste presse...

19.okt.2007 @ 08:56
Postet av: Freedom Fighter

Det er vel ikke lenge før Storberget, Griske og Lotteritilsynet stopper all spill over Internett mot utenlandske selskaper.
Kan vi allerede nå legge Norge inn i linken her?

Postet av: Rød mann

Tom Staavi sa det fint i mars. Ikke 100% on topic, men god lesning.
Forresten en god artikkel du har skrevet Steen

Postet av: Burma/Kina/Hvit russland

Fint at vi er på linje med disse landene, MERE RESTRIKSJONER!!!!!!!!!! NÅ!!!!!!!!!!
jk.

19.okt.2007 @ 11:11
Postet av: Demokrati?

Jeg har en kompis i Tibet nå. Han skrev til meg og fortalte at "for å være en kommuniststat er det mye mer liberalt enn Norge".
Jeg begynner å tro at han har rett. Stå på Startsiden, og skriv mer om dette i NA24. Dobbeltmoralen til staten er ikke lenger til å holde ut!

19.okt.2007 @ 11:28
Postet av: iBm_

Svært god artikkel, høyaktuelt også for mange andre aktører i det samme markedet. (Norsk Pokerforbunds online-nm f.eks.) Takk for et veldig bra utspill, følg gjerne opp.

19.okt.2007 @ 12:28
Postet av: Tarrant

Vannvittig irritertende lesning med slike "besserwisser" holdninger fra et statlig organ. Godt nyansert artikkel som virkelig griper tak i kjernen i problemstillingen. Ønsker vi virkelig statlig sensur?

19.okt.2007 @ 15:21
Postet av: Gunnar H.

«Heldigvis har Startsiden en særdeles god sak.»
"Heldigvis" på grunn av et totalt fraværende gangsyn hos LT. Bra artikkel.

19.okt.2007 @ 17:25
Postet av: Kurt Friestad

Det er mange statlige etater som lever sitt eget liv, en form for stat i staten. Nevnes kan, utenom Lotteritilsynet, også Tollvesenet. Her "jobber" det folk som det ikke nytter å snakke til. Har de bestemt seg for å kreve inn penger selv om det er utforbi all rimelighet så gjør de det. Maktmennesker.

19.okt.2007 @ 20:34
Postet av: Morten

Herlig innspill, vi er med sannhet den siste Sovjetstat. Merkelig at ikke Lotteritilsynet prøver seg på Canal Digital og Get som jo begge formidler kanaler som tillater annonser for utenlandske spillselskapet (TV3, Discovery, Canal Plus, MTV m.fl.)

19.okt.2007 @ 22:58
Postet av: ?

Meget bra artikkel...
Startsiden bør kjøre denne saken i rettsvesnet... Og det bør ikke stå på velgjørere som kan dekke disse utgiftene som eventuelt startsiden måtte få i denne forbindelse...
Merkelig tolkning fra Lotteritilsynet... Her mangler det mye "gangsyn"...

21.okt.2007 @ 13:13
Postet av: Terje Salte

Sånn sett mangler vi ca 100 000 seter i diverse fengsler når en ser hvor mange som spiller poker for gøy.........

25.okt.2007 @ 23:26
Postet av: Stian Kristiansen

Denne heksejakten på alt som har med poker å gjøre... Er det for å beskytte oss mot å tape penger eller for å sikre at spillinntekter går til staten? Føler meg rimelig sikker på sistnevnte.

27.okt.2007 @ 22:37
URL: http://www.minpokerbonus.com
Postet av: Alexander

Hvem har i det hele tatt spurt den norske å i å hjelpe oss med hva vi bruker våre allerede skattede penger på ? jeg jobber å sliter å betaler lån, husleie osv. og hva jeg gjør med mine siste grunker skal vel staten bare holde seg langt unna. men en ting er sikkert, er det et sted de ikke skal så er det inn til staten gjennom norsk tipping. slutter jeg heller spille online poker: Hilsen oppgitt over dobbel moral tilsynet

29.okt.2007 @ 21:38

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5556112

Bernhard A. Steen

Bernhard A. Steen er internett-gründer og strategisk rådgiver. Han har vært kultursekretær ved Universitetet i Bergen, informasjons- medarbeider og redaktør i PC World Norge i ni år. I 1997 startet han DinSide.no, og i 1999 DinSide Auksjon. Steen var administrerende direktør i Aller Internett frem til høsten 2006. Han har vært styreleder i en rekke bedrifter, blant annet First Tuesday, og arbeider nå med nettstrategi og oppkjøp for flere selskap ikke vil bli nevnt i denne spalten. Han var også en av de medansvarlige for starten av NA24.

hits